Woning & verdelen

Een belangrijk onderdeel: de verdeling van het vermogen.

Een echtscheiding met een eigen huis

Als u gaat scheiden en u hebt een eigen huis, dan moeten er goede afspraken gemaakt worden over de verdeling van dit vermogen. Wilt u scheiden en de hypotheek behouden of gaat u toch het huis verkopen? Voor kinderen is het vaak prettig als ze wel in hun eigen huis kunnen blijven, waardoor het behouden van het huis en de hypotheek vaak het doel is. We bemiddelen hier graag bij om tot de beste uitkomst voor beide partijen en kinderen te komen en verwerken de gemaakte afspraken in het echtscheidingsconvenant.

De verdeling van ander vermogen

De verdeling van ander vermogen na scheiding

Naast dat er natuurlijk vaak sprake is van een eigen woning en hypotheek, is er vaak ook sprake van ander gezamenlijk vermogen. Denk hierbij aan de inboedel of gedeelde rekeningen.

Meesters in Mediation gaat altijd voor een eerlijke en rechtvaardige verdeling van het gezamenlijk vermogen, waarbij met alle nodige zaken rekening wordt gehouden.

Verdeling bezittingen bij scheiding

De bezittingen eerlijk verdelen.

Wat de aard van het huwelijk ook is, de verdeling van het vermogen en de bezittingen is bij scheiding altijd een belangrijk onderdeel. De wet bepaalt dat in beginsel iedereen de helft krijgt van de gemeenschappelijke bezittingen. In het geval van andere afspraken wordt dit meegenomen in het echtscheidingsconvenant. Sommige specifieke privégoederen blijven buiten deze verdeling, maar het bepalen hiervan is niet altijd gemakkelijk. Wat is immers gemeenschappelijk en wat is privé?

Een gezamenlijke woning bij scheiding

Hulp bij beslissingen over de woonsituatie.

Bij een echtscheiding is het vaak zo dat één van de twee (of allebei) het huis gaat verlaten. Daarnaast zijn er vaak kinderen in het spel die baat hebben bij een rustige woonomgeving en niet al te veel ingrijpende veranderingen. Meesters in Mediation kan helpen met het nemen van beslissingen over de woonsituatie, welke regelingen er mogelijk zijn en wat voor afspraken de beste vorm is. Uiteraard worden hier persoonlijke wensen en financiële mogelijkheden in meegenomen.

De gemeenschappelijke bezittingen

Wat te doen met de gemeenschappelijke bezittingen? 

Bij een echtscheiding zien we vaak dat er een hoop gezamenlijke bezittingen zijn. Wat moet je doen met de inboedel? Hoe zit het met de gezamenlijke betaalrekening of een gedeelde spaarrekening? Bij de verdeling van gemeenschappelijke bezittingen spelen er een aantal zaken welke we bij Meesters in Mediation samen met jullie doornemen. Een eerlijke en rechtvaardige verdeling maakt een onderdeel uit van de scheidingsprocedure.

Pensioen bij scheiding

De invloed van een scheiding op een pensioen.

Een echtscheiding kan ook van invloed zijn op het opgebouwde pensioen. Dit gaat dan voornamelijk over het ouderdomspensioen of nabestaandenpensioen. De verdeling van de pensioenrechten bij scheiding kunnen per situatie verschillen. De afspraken omtrent het pensioen worden meegenomen in het echtscheidingsconvenant. Gezamenlijk zal worden gekeken naar de Wet Verevening Pensioenrechten bij Echtscheiding. Wat sluit het beste aan bij uw situatie? Verevening van het opgebouwde pensioen of misschien toch conversie?

Bij een scheiding de schulden verdelen

Wat te doen met schulden bij een scheiding?

Wat veel mensen zich niet realiseren als ze gaan scheiden, is dat schulden van vóór het huwelijk vaak ook gedeeld moeten worden. Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan kan dit echter anders zijn. Lees hier meer over de regelgeving omtrent het verdelen van de schulden. 

Scheiden doe je samen

En daar helpen we je graag bij.

Scheiden is een moeilijk en emotioneel moment in uw leven. In deze fase van onzekerheid kan Meesters in Mediation je helpen met een goed advies. Naar aanleiding van bovenstaande pagina nog vragen? Of wil je graag langskomen voor een gratis kennismakingsgesprek? Neem hier het contact met ons op.