Scheiden met en zonder onderlinge toestemming

  • 19 april 2019
  • De meeste mensen die gaan scheiden, doen dit met onderlinge toestemming. Dit betekent dat ze in goed overleg uit elkaar gaan en allebei niet meer door willen met het huwelijk. Wanneer er sprake is van een scheiding met onderlinge toestemming, wordt er een gemeenschappelijk verzoekschrift ingediend bij de rechtbank. Als er geen onderling overleg is geweest en één partner niet meer verder wil, kan er ook een eenzijdig verzoekschrift ingediend worden. De scheidingsprocedure verloopt dan heel anders dan wanneer men scheidt met onderlinge toestemming. In dit artikel wordt hier meer over uitgelegd.

    De voordelen van scheiden met onderlinge toestemming

    Bijna vanzelfsprekend heeft scheiden met onderlinge toestemming de voorkeur. Het heeft dan ook veel voordelen. Wanneer u gaat scheiden met onderlinge toestemming en dus een gemeenschappelijk verzoekschrift kunnen opstellen, met daarin alle gemaakte afspraken in het convenant, heeft u ook maar één advocaat nodig. Deze advocaat dient alleen voor het indienen van het verzoekschrift bij de rechtbank en het afhandelen van juridische zaken omtrent de scheiding. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat u, om samen goede afspraken te maken, wat hulp nodig hebt. Hiervoor kunt u bij Meesters in Mediation terecht voor scheidingsbemiddeling. We gaan dan met zijn allen om de tafel om zo goed mogelijke afspraken voor u allebei, en voor eventuele kinderen, te maken. Het grootste voordeel van scheiden met onderlinge toestemming is dus dat alles een stuk soepeler verloopt.

    Scheiden zonder onderlinge toestemming door “onherstelbare ontwrichting van het huwelijk”

    Wanneer u wilt scheiden zonder onderlinge toestemming en u dus geen overleg hebt gehad met uw partner, wordt dit ook wel scheiding op grond van onherstelbare ontwrichting van het huwelijk genoemd. U, of uw partner, heeft het initiatief voor de scheiding genomen. Er wordt dan door de advocaat van de initiatiefnemer een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de rechtbank. Vervolgens zorgt deze advocaat er ook voor dat de andere partij hiervan een kopie krijgt, waarmee deze op de hoogte gesteld wordt van het verzoek tot scheiding. Het is dan mogelijk voor de andere partij om verweer te voeren en dus bezwaar te maken tegen het verzoek.

    Scheiden als uw partner dat niet wil

    Een rechter doet uiteindelijk uitspraak of hij het ook echt vindt vallen onder onherstelbare ontwrichting van het huwelijk. Wanneer de echtscheiding onmiddellijk op de inleidende zitting, op vordering van de ene echtgenoot en op basis van concrete fouten van de andere echtgenoot, wordt uitgesproken, wordt gesproken van een plano-echtscheiding. Hiervoor moet bewijs van onherstelbare ontwrichting geleverd worden. Er zijn veel voorbeelden van bewijs van onherstelbare ontwrichting, zoals:

    • Geweld
    • Overspel
    • Verlaten van de echtelijke woning

    Hierbij dient de echtgenoot deze feiten te bewijzen, waarbij eigen overspel ook het bestaan van ontwrichting van het huwelijk kan bewijzen.

    Ga voor een scheiding in goed overleg

    Het is voor iedereen prettiger om in goed overleg te scheiden. Zo worden afspraken beter geregeld en voorkomt u een ellenlange scheidingsprocedure. Wat de scheidingsprocedure nog meer kan versnellen, is mediation. Hierdoor wordt de scheiding in goede banen geleid en kunt u beiden sneller door met het leven. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Meesters in Mediation, we horen graag hoe we u kunnen helpen.


    We vertellen u graag meer

    Kennis maken met
    één van onze meesters?