Ouderschapsplan: omgangsregeling of co-ouderschap?

  • 22 oktober 2018
  • Gaat u scheiden en hebt u samen kinderen, dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. Hierin staan afspraken over de zorg voor de kinderen. Hierin kunt u een keuze maken tussen een omgangsregeling en co-ouderschap. Dit is een keuze waar u goed over na moet denken. Uw mediator kan hierbij helpen. Wat het verschil precies is en wanneer u beter voor een omgangsregeling of co-ouderschap kunt kiezen, leest u in deze blog.

    Wanneer kiest u voor een omgangsregeling?

    Wanneer de kinderen na de echtscheiding hoofdzakelijk bij één van de ouders blijft wonen, wordt er gesproken van een omgangsregeling. Dit is veruit de meest voorkomende gang van zaken bij scheidingen. Vaak blijven de kinderen bij de moeder wonen, maar dit hoeft niet zo te zijn. Het is belangrijk om de kinderen mee te nemen in de beslissing, het gaat natuurlijk om hen. Regelmaat is dan ook erg belangrijk voor kinderen; het is dus belangrijk om niet teveel af te wijken van de omgangsregeling. Een omgangsregeling hoeft niet per se vastgelegd te worden op papier, maar dit is vaak wel het handigst om eventuele spanningen later te voorkomen. Het is altijd prettig om iets te hebben om op terug te vallen. Wanneer u er samen niet uitkomt, kunt u Meesters in Mediation inschakelen om samen tot een omgangsregeling te komen. Zo hoeft u niet meteen naar een rechter te stappen en kunt u er toch nog samen uitkomen.

    Wanneer kiest u voor co-ouderschap?

    Bij co-ouderschap hebben de kinderen, in tegenstelling tot een omgangsregeling, geen hoofdverblijfplaats. Het ene deel van de tijd verblijven ze bij de ene ouder en het andere deel van de tijd bij de andere ouder. Belangrijke beslissingen over de kinderen worden samen gemaakt. U kiest voor een co-ouderschap als u graag wil dat beide ouders evenveel betrokken zijn bij de kinderen. Natuurlijk is dat vaak wat u zou willen, maar dit moet ook lukken. Een co-ouderschap kan eigenlijk alleen wanneer de communicatie tussen beide ouders goed kan verlopen en flexibel met bepaalde wijzigingen om kunnen gaan (denk aan de verjaardag van de vader die in de moeders tijd valt). Ook moeten de woningen van de ouders bij elkaar in de buurt liggen. Er moet altijd goed overleg plaatsvinden over de opvoeding van de kinderen, dus in principe kiest u enkel voor co-ouderschap wanneer u beiden nog goed met elkaar om kunt gaan.

    Is een co-ouderschap afdwingbaar?

    Een co-ouderschap is niet afdwingbaar. Wanneer u graag een co-ouderschap aan wil gaan, moeten beide ouders het hiermee eens zijn. Een co-ouderschap moet dan ook samen aangevraagd worden. Enkelzijdige verzoeken voor co-ouderschap worden bij de rechtbank namelijk altijd afgewezen.

    Voor- en nadelen van co-ouderschap

    Overweegt u samen met uw ex-partner om voor een co-ouderschap te kiezen, dan is het belangrijk om de voor- en nadelen nog eens goed tegen elkaar af te wegen. Co-ouderschap heeft verschillende voordelen. De kinderen hoeven dan namelijk niet te kiezen tussen beide ouders en hebben nog steeds een duidelijke vader- en moederfiguur in hun leven. Ook heeft het voor de ouders voordelen; wanneer de kinderen bij de andere ouder zijn, kan de ene ouder weer een eigen leven opbouwen. Echter heeft co-ouderschap natuurlijk ook nadelen. Zo vinden niet alle kinderen het fijn om in twee huizen te leven. Ook moeten de ouders veel meer contact met elkaar hebben. U moet er dus zeker van zijn dat de relatie dit toelaat.


    We vertellen u graag meer

    Kennis maken met
    één van onze meesters?