Het regelen van de bankzaken bij een scheiding

  • 12 november 2018
  • Een echtscheiding is een emotionele zaak. Toch moeten er ook veel dingen geregeld worden waar goed over nagedacht moet worden. Om hier goed uit te komen en alles goed te regelen, is mediation bij scheiding erg verstandig. Want bij een scheiding moeten ook de bankzaken geregeld worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leest u hier.

    Scheiden en bankzaken: hoe wordt dat geregeld?

    Bankzaken is natuurlijk een heel breed begrip. In principe moet alles wat van jullie samen is natuurlijk verdeeld worden. Hierover hebben jullie het een en ander vastgelegd toen jullie gingen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangingen. Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd, dan gelden er andere regels, waar u hier meer over kunt lezen. Wanneer het over bankzaken gaat, gaat het eigenlijk over vermogen. Dit kan natuurlijk onderverdeeld worden in lopende rekeningen en spaarrekening, maar ook het huis telt mee. Ook andere goederen moeten verdeeld worden, maar hoe bepaalt u wat gemeenschappelijk goed is en wat privé goederen zijn? Daar kan Meesters in Mediation bij helpen.

    Gezamenlijke woning

    Heeft u een gezamenlijke woning en gaat u scheiden, dan is het vaak zo dat één van u, of misschien wel allebei, het huis verlaat. Heeft u een huurhuis, dan moet bepaald worden wie van de twee in het huis blijft wonen en dus de huur voor eigen rekening zou nemen. Het wordt ingewikkelder wanneer het gaat om een koophuis. Gaan jullie het samen verkopen of blijft er één iemand in het huis wonen? In elk geval moet de waarde van de woning bepaald worden. Wanneer één iemand in het huis blijft en de woning is van jullie beiden, moet het huis aan de ander verkocht worden. Vaak gebeurt het dat degene die in de woning blijft de helft van de overwaarde aan de andere moet betalen.   

    Verdeling van ander vermogen

    Naast de woning is er natuurlijk altijd sprake van ander vermogen. Bij vermogen denkt u wellicht direct aan geld, maar dit gaat natuurlijk ook om de inboedel. Wanneer er één iemand in het huis blijft wonen, betekent dat namelijk niet dat alle inboedel ook blijft. De inboedel kan verdeeld worden middels een verdelingslijst. Wanneer u de inboedel niet wil verdelen, moet er een waarde vastgesteld worden. Vaak wordt hiervoor de dagwaarde genomen, wat ook vaak de reden is dat er voor wordt gekozen op de spullen te verdelen omdat de dagwaarde vaak niet heel hoog is. Echt persoonlijke dingen zoals kleding worden natuurlijk automatisch al verdeeld.

    Overige bankzaken bij scheiding

    Wat voor uw gevoel misschien écht onder bankzaken valt, zijn de rekeningen. Wat gebeurt er met deze bankzaken bij scheiding? Heeft u een gezamenlijke betaalrekening? Het is dan allereerst belangrijk om deze niet meteen stop te zetten. Vaak staan hier automatische incasso’s aan verbonden en deze moeten natuurlijk eerst overgezet worden. Een scheiding verloopt natuurlijk niet altijd even vriendelijk en het kan voorkomen dat uw ex-partner een groot bedrag van de gezamenlijke rekening haalt. Wanneer dit gebeurt om de ander te benadelen, kan dit worden teruggedraaid. Gaat u op goede voet uit elkaar, dan is het wellicht juist praktisch om de gezamenlijke rekening nog even aan te houden. Heeft u een gezamenlijke spaarrekening? Dan moet er gekeken worden naar de relatievorm. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd, dat worden de spaarrekeningen eerlijk verdeeld. Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan staat daarin vastgelegd hoe dit verdeeld moet worden. Meer over de verdeling van spaarrekeningen leest u

    Schulden zijn ook bankzaken

    Helaas gaat het niet alleen over positief vermogen wat verdeeld moet worden. Wanneer u gaat scheiden en schulden hebt, moeten ook deze schulden verdeeld worden. Hoe dit verdeeld moet worden, is ook weer afhankelijk van uw relatievorm. Meesters in Mediation kan u hierbij helpen. Bent u na 1 januari 2018 getrouwd en heeft u niets extra’s vast laten leggen over een gemeenschap van goederen? Dan is alles wat van u was voordat u ging trouwen, na de scheiding ook weer alleen van u. Alles wat u tijdens uw huwelijk heeft aangeschaft of opgebouwd, is van u beiden en moet dus ook eerlijk worden verdeeld, wat ook geldt voor de schulden.


    We vertellen u graag meer

    Kennis maken met
    één van onze meesters?